Maak kennis met het Reestdal

Combineer een bezoek aan De Lokkerij met een bezoek aan de beeldentuin van De Havixhorst of aan Museum Staphorst of maak een wandeling of fietstocht door het Reestdal!

Het kronkelige riviertje de Reest is de levensader van een eeuwenoud, idyllisch  landschap, het Reestdal. Tientallen kilometers lang vormt de Reest de grens tussen Overijssel en Drenthe. Bloeiende hooilanden, wuivend graan, bos, heide en oude authentieke boerderijen geven je het gevoel in andere tijden te vertoeven. Door de kleinschaligheid en variatie word je steeds opnieuw verrast en verblijd. Een mooi doorkijkje, het boerenleven, een veld met dotterbloemen of het rustgevende geluid van het kabbelende water van de Reest.

De Reest is een van de weinige beken in Nederland die er grotendeels nog net zo uitziet als een paar honderd jaar geleden. Terwijl overal elders de liniaal langs de beken werd gelegd om zo efficiënt mogelijk zoveel mogelijk water te kunnen laten afvoeren, mocht de Reest haar gang blijven gaan.

Waar in Nederland vind je nog zo’n ongeschonden beekdal? Het spannende gevoel om elk moment wilde dieren te kunnen spotten mag je niet missen! Breng een bezoek aan het Reestdal en ervaar dit unieke gebied.

 

 

reestdal

Beeldenpark De Havixhorst

 
In de tuinen van havezate De Havixhorst, lommerrijk gelegen tussen De Wijk en Meppel, is sinds de zomer van 2008 een bijzondere verzameling beeldhouwwerken te zien. Naast de vaste collectie beelden van kunstenaars als Pieter d’Hont, Eric Claus, Jan Bronner, Charlotte van Pallandt, Eddy Roos en Piet Esser, is er door een hechte samenwerking met onder andere Museum Beelden aan Zee een wisselend aanbod van beelden die tezamen een fraai overzicht geven van de ontwikkeling van de 20ste eeuwse Nederlandse figuratieve beeldhouwkunst. Na de succesvolle zomerexposities 'Beatrix in beelden' in 2014 en 'Woorden van steen' in 2015, is in 2016 de unieke tentoonstelling 'Op poten' te bezoeken.
HXH_Luchtfoto RGB150
Een grote expositie voor jong en oud met de mooiste dierenbeelden van Nederland. Ook worden er tal van aansluitende activiteiten georganiseerd. Beeldenpark De Havixhorst is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur en is gratis toegankelijk. Kijk voor meer informatie op www.beeldenparkdehavixhorst.nl  

Museum 

Ook is een bezoek aan Museum Staphorst aan te bevelen.

staphorst

 

 

 

 

Het cultuurhistorisch hart van Staphorst

Gemeenteweg 67, 7951 CE  Staphorst

 

Staphorst, de gemeente met haar vele gezichten, spreekt tot de verbeelding. De lange lintbebouwing met haar kleurrijke boerderijen, de klederdracht, die nog steeds wordt gedragen en de vele tradities en gewoonten, maken Staphorst tot een unieke plek.

Museum Staphorst biedt u volop de gelegenheid om het cultuurrijke heden en verleden van de gemeente te ontdekken. Het Museum is gevestigd in een traditioneel gebouwde boerderij, die op een typische Staphorster manier is ingericht. Het woongedeelte bevindt zich nog in oude staat en in het gedeelte dat vroeger stal was, vindt u (wisselende) exposities waar streekdracht , sieraden, en volkskunst tentoongesteld worden. Daarnaast is er een uitgebreid activiteitenaanbod, zoals bijvoorbeeld rondleidingen, klederdrachtshows, workshops stipwerk, streekgerechtendag.

Mooie wandel- en fietsroutes

Aan de Drentse zijde van de Reest ligt het informatiecentrum ‘t Ende van de Stichting Het Drentse Landschap, waar een wandeling is uitgezet die is gemarkeerd met paaltjes met paarse koppen.

Informatiecentrum `t Ende van Stichting Het Drentse Landschap,
Stapelerweg 20, 7957 NB De Wijk

Lengte route  ca. 6 km (Reestroute 2,5 km + Stapelerveldroute 3,5 km).
Benodigde tijd  2 à 2,5 uur

Honden niet toegestaan op het Stapelerveld vanwege de aanwezigheid van vee.

Startpunt: parkeerplaats aan het pad naar boerderij ‘t Ende (Stapelerweg 20) (U vindt ‘t Ende aan de weg van De Wijk naar Zuidwolde bij restaurant De Stapel richting Balkbug/Ommen: de Stapelerweg. Waar met waarschuwingsborden een scherpe bocht naar links wordt aangegeven, moet u tegenover het huis met nummer 43a het pad naar rechts nemen.)

 

Bij de Havixhorst, naast De Lokkerij, start de wandeling Landgoederen van de Reest.

Lengte: 8,5 km, het hele jaar door redelijk begaanbare paden

Aan de Overijsselse kant van de Reest vindt u Bezoekerscentrum De Wheem, Oud Avereest 22, 7707 PN  Balkbrug

foto voorkant achterkant1

Vanaf Bezoekerscentrum De Wheem van het Overijssels Landschap zijn 4 gemarkeerde wandelroutes uitgezet:

gele route 3 km
rode route 5,5 km
oranje route 8,5 km
groene route 9 km

Begaanbaarheid paden

Voor alle wandelingen in het Reestdal geldt: in wat nattere jaargetijden zijn waterdichte schoenen of laarzen onmisbare attributen. Een groot deel van de paden is niet begaanbaar voor invalidenwagens en kinderwagens.
Een fietsroute met vertrekpunt De Wheem: Ateliers in Bedrijf Reestdal(Vechtdal / Reestdal)
Landschap: Rivier/beek, Bos, Heide, Coulissen, (Veen)weide
Thema: Natuur, Cultuurhistorie
Afstand: 22 km
Startpunt: U kunt de route starten bij een van de ateliers of bij bezoekerscentrum Landschap Overijssel 'De Wheem', Oud Avereest 22 in Balkbrug (parkeergelegenheid aanwezig).
Fietsroute met als vertrekpunt Informatiecentrum `t Ende:  De boerderijen van de Reest en Wolden

Afstand: circa 40 km (U kunt de route in tweeën knippen door bij Koekange de Lange Dijk linksaf richting De Wijk terug te gaan.)
Tijd: benodigde tijd  3,5 à 4,5 uur
Startpunt: parkeerplaats bij boerderij ‘t Ende, Stapelerweg 20, 7957 De Stapel bij De Wijk

 

Voor meer wandel- en fietsroutes van Landschap Overijssel, klik hier.

En voor meer wandel- en fietsroutes van Het Drents Landschap klik hier.

 

In het kader van het project Idyllisch Reestdal is een film gemaakt over de toeristische mogelijkheden binnen dit unieke gebied. De film geeft een mooi beeld van het Reestdal, waarmee het zich kenmerkend onderscheidt van andere toeristische gebieden.

 

 

Toeractief heeft specifiek voor het Reestdal een wandelroute in kaart gebracht.

Deze film geeft een mooie impressie van een wandeling langs de Reest.
U maakt goede kans tijdens deze wandeling ooievaars te zien.